SVÉD UTÓLAGOS SZIGETELÉS

 A lakások 90%-a 25 évesnél idősebb. A régebbi építésű otthonok ablakai fából készültek és ezeknél semmilyen tömítő szigetelő megoldást nem alkalmaztak.

A bemarásos szilikon szigetelést Svédországban fejlesztették ki ahol sokkal szélsőségesebbek az időjárási viszonyok. Az ajtó és ablak szigetelés tömítőanyagai szilikonból készülnek, ami ellenáll az UV fénynek és fizikai, kémiai tulajdonságait -60 és +120 Celsius fokok közt megőrzi.

A szigeteletlen, vagy rosszul szigetelt lakások fűtése, hűtése rengeteg, szó szerint az ablakon kidobott pénzünkbe kerül.

A jól szigetelt nyílászáróknál sokkal csendesebb a lakás, és kirekesztjük a port, szmogot is. Tehát minden szempontból élhetőbb, komfortosabb körülményeket kapunk. 

Ablakszigetelés Svéd módszerrel

A fűtési szezon kezdetével gyakran szembesülünk azzal, hogy hiába fűtünk, otthonunk mégsem tudja megtartani a kellő hőmérsékletet. Ennek okai legtöbbször a rosszul szigetelő nyílászárók, melyek a meleg levegőt ki, a hideget pedig beengedik a lakásba.
Az ablakszigetelés gyenge pontjain a rések hőhidakat képeznek, ami páralecsapódáshoz vezet, ez pedig a fa ablakok esetében hosszútávon akár végzetes is lehet.

A legegyszerűbb és az egyik legkorszerűbb, legmegbízhatóbb szigetelési eljárás napjainkban az ún. Svéd nútbemarásos módszer, melynek lényege, hogy az ablaktokban marógép segítségével hornyot,  alakítunk ki és ebbe illesztjük bele a szilikon tömítőanyagot.

 A Svéd módszer elvetemedett, régi, nem megfelelően záródó nyílászáróknál is akadálytalanul alkalmazható. Ezeket a rosszul működő ablakokat szigetelés előtt szükséges passzítani, hogy a szigetelőanyag a már tökéletesen illeszkedő ablakokba kerülhessen bele.

A szigetelés első lépése, hogy ha bármilyen korábbi szigetelőanyag található az ablakon, azt maradéktalanul eltávolítjuk. Ezt követően megállapítjuk, milyen vastagságú tömítőanyagra lesz szükség.

A szilikon tömítőanyagok 6, 8, 10, 12, 14 mm-es vastagságban, fehér és barna színben készülnek. A profilok speciális kialakításuk folytán egyszerűen és hézagmentesen illeszthetők a kimart nútba,  behúzógörgőt használatával. (2. rajz)

 


Szükség szerint a zsanérokat és a zárakat beállítjuk, speciálisan erre a célra kifejlesztett olajjal vagy WD 40-nel, kenjük be. befejezésül meggyőződünk arról, hogy az ablak rendesen záródik és eleget tesz hőszigetelési, és biztonságtechnikai elvárásoknak egyaránt. 
Készen is van, (3. rajz).

Nem jár igazán nagy kosszal, felfordulással. Egy ablak szigetelése 20-30 percet vesz igénybe. 

Opcióként, a régi „Gerébtokos ablakoknál előfordul, hogy gittes ablaküveg rögzítés elöregedett, megrepedezett, részben kipotyogott. Ennek kijavítására kimarjuk a gittet és egy modern faléces üvegrögzítést teszünk a helyére. Gondoskodunk róla, hogy az ablakfelújítás során, a faléc tökéletesen illeszkedjen az ablak, nyílászáró stílusához. Ellenáll az időjárásnak és az ablakkal megegyező színre mázolható.

A Svéd nútbemarásos ablakszigeteléssel körübelül 7-10 évig biztonságban tudhatja ablakait.

FIGYELEM: A tökéletes szigetelés mellett nagyobb figyelmet kell fordítani a helyiség szellőztetésére, mert míg egy rosszul záródó ablak esetében a levegő ablaknyitás nélkül is folyamatosan cserélődik, egy jól záródó, passzos nyílászárónál elengedhetetlen a lakás rendszeres szellőztetése, mely a párásodás és penészedés problémáját is megoldja.